foto elly

De 89e vierdaagse van Nijmegen.

EllyJessyMet Jessy, mijn trouwe labrador, liep ik in 2004 en 2005 de tweedaagse in Diekirch, maar in Nijmegen moest ik het natuurlijk zonder haar doen. OSDiplomaJessy2005

 

 

 

 

 

 

 

Lees hieronder mijn verslag van de 89e 4daagse van Nijmegen, van 19 t/m 22 juli 2005.

Aïda maakte voor mij dit prachtige plaatje van mijn loopnummer en ik heb het als onderschrift voor het www.walkers4walkers.nl forum gebruikt, waar ik sinds eind 2004 lid van ben. OS4daagseGroenAida Door dit forum kwam ik al maanden geleden in 4daagse stemming en ik heb zelfs een extra training ingelast, die van de politie Haaglanden, zodat ik alvast de koppies van een paar leden in het echt heb gezien. Maarten, een rasechte Hagenees, die ook leuke verslagen schrijft over de 4daagse, Geertje en Peter. Ik sta op het forum ingeschreven onder de naam Elly N, omdat ik op mijn website ook de naam Noordover gebruik. Het is beregezellig op het forum en er worden ook de nodige tips over en weer gespeeld. Degenen die voor de eerste keer gaan lopen kunnen daardoor veel profijt van dat forum hebben.
Patrick Huisman van www.4daagseradio.nl heeft mij net als vorig jaar gevraagd een dagboek bij te houden en dat doe ik natuurlijk met plezier. Het eerste verslag stond er zaterdag alweer op en daarna was het aftellen. Het verslag dat je hieronder leest is grotendeels een kopie daarvan.
Zaterdag 16 juli 2005
Het zal altijd een speciale dag blijven die 16e juli, want vandaag is het precies 2 jaar geleden dat mijn oudste zus is overleden terwijl ik in Nijmegen aan het wandelen was. Het was toen de tweede dag van de 4daagse. Gelukkig valt die 16e deze keer op de zaterdag voor de 4daagse en zal de herinnering tijdens het wandelen wat minder heftig zijn, tenminste dat zullen we woensdag merken, want het blijft toch die tweede dag van de 4daagse. Vandaag ben ik begonnen met het uitzoeken van EHBOspullen, beddengoed en kleding dat meegaat naar Nijmegen. Elk jaar is het weer een wikken en wegen wat ik mee zal nemen, omdat het nooit zeker is wat voor weer het gaat worden. Wat ik deze keer zéker wel meeneem is een föhn. Die tip kreeg ik vorig jaar via het 'groetenboek' van een buurman na mijn verhaal over wandelschoenen die zo verschrikkelijk nat waren geworden op de eerste dag, dat ze de volgende ochtend nog te nat waren om aan te trekken. Ik was toen genoodzaakt mijn reserveschoenen aan te trekken en die zitten net iets minder lekker. Natuurlijk hoop ik dat er deze keer wat minder regen zal vallen en het zou helemaal perfect zijn als de temperatuur zo rond de 20 graden zou blijven hangen. En dan als het ff kan nog met een lekker windje erbij, dan hebben we wat mij betreft het perfecte wandelweer. cool
ForumVerslaafdAnders dan vorig jaar ben ik niet de hele dag in mijn eentje bezig met de 4daagse,want regelmatig kijk ik even op het walkers4walkers forum om te zien wat de andere leden aan het doen zijn. Sommigen zijn al vertrokken richting Nijmegen en anderen zullen, net als ik, op zondag of zelfs op maandag pas vertrekken. Het is op deze manier wel leuk en ik ben nog nooit zo vroeg in 4daagse stemming gekomen. Sinds ik lid ben geworden van dit forum sta ik ermee op en ga ik ermee naar bed. Verslaafd misschien? Hm... nee, zover zou ik niet willen gaan, maar ik ben wel blij dat ik ook in Nijmegen de beschikking heb over een pc zodat ik elke dag even kan kijken hoe het met de rest gaat. Nog 1 nachtje slapen en dan vertrek ik naar Nijmegen.

Elly schoen
Zondag 17 juli 2005
In de keuken staat het kratje dat nog moet worden gevuld met eten en drinken, maar verder ben ik er helemaal klaar voor. Alle andere spullen liggen al in de auto, maar met dat kratje wacht ik zo lang mogelijk want het is best wel warm in de auto. De pakjes drinkbrinta, Amarettokoffie, snoepjes, pinda's en dergelijken zitten er al in, maar dingen zoals: melk, frisdrank, kaas enz. kunnen beter nog even in de koelkast blijven staan. Ondanks dat ik alles rustig aan kan doen loop ik toch met klotsende oksels. Zou ik dan toch stiekum een beetje zenuwachtig zijn??? Wat wel lekker is dat morgen in Nijmegen nog een rustdag is en als ik wat ben vergeten zijn daar de winkels open, dus hoef ik me er niet al teveel zorgen over te maken, maar toch..... het is altijd een beetje spannend zo vlak voor het vertrek...... Waar ik me wel ongerust over maak is dat ik op mijn linkerbeen wat uitslag heb zitten. Dit zit er al een dag of 5 en omdat het wel op een hele lastige plek zit, precies in de huidplooi bij mijn bil, waar je broek ook zo lekker langs schuurt tijdens het lopen, ben ik donderdag voor de zekerheid even langs de dokter gegaan. Volgens hem is het een of andere virus en als het zich nog verder gaat uitbreiden denkt hij aan gordelroos. Nou, da's lekker zeg! Heb ik dat??? eeeeek Vanaf vrijdag ben ik al aan het smeren met betadinezalf en gelukkig breidt het zich, behalve een paar kleine rode vlekjes, niet verder uit. Fingers crossed dan maar, want zoiets kan ik er niet bij gebruiken. Als laatste gaat straks dat kratje in de auto en zal ik afscheid nemen van mijn mannetje en Jessy, onze labrador. Nog een paar minuten. Hoe kom ik toch aan die klamme handjes.....????? CU in Nijmegen!!!!
Om ongeveer 13.00 uur sta ik bij Hetty op de stoep en zoals inmiddels bijna traditie is gaan we samen, na de rit naar Nijmegen en na de auto te hebben uitgeladen bij mijn logeeradres, het centrum in. Lekker een beetje shoppen want de winkels zijn nog open en daarna bij de Waalkade een hapje eten bij onze vaste Pizzatent. Behalve dat er diverse optredens zijn op de Waalkade, kan je er ook lekker eten en natuurlijk snoepen!!

Maandag 18 juli 2005
Na een avondje stappen met Hetty, die standaard op zondag met me meekomt naar Nijmegen, was afgelopen nacht dan weer de eerste nacht op mijn logeeradres. Een studentenappartement niet ver van de start en hetzelfde adres als verleden jaar. Wat was het warm zeg en ik kreeg met geen mogelijkheid het raam open. Ik ben toen eerst nog even al mijn spullen gaan uitzoeken en heb meteen ook de kleding gesorteerd. Gewone kleding apart van de wandelkleding. Inmiddels was het al ver na middernacht en ondanks dat ik niet moe was ben ik toch maar naar bed gegaan. Wat ik al verwacht had gebeurde. Ik deed geen oog dicht en na een uur ben ik nog maar even mijn bed uitgegaan en heb een halfuurtje achter de pc gezeten. Alhoewel., voor de pc zou Jan zeggen, want erachter zie je alleen draden ;-) hahaha ... hmmmm...... Na een halfuurtje ben ik toen maar weer op bed gaan liggen . Deze keer viel ik wel in slaap, maar dat was een kort hazeslaapje, want ik heb zo ongeveer elk vol uur van de klok gezien.
Omdat ik vandaag alles rustig aan kan doen, tenslotte begint het echte werk morgen pas, ben ik wel tot 9.00 uur blijven liggen. Misschien niet slim, want de zon staat precies op de kant waar ik lig en het wordt al snel weer lekker warm. Daar zal ik de rest van de week geen last van hebben, want dan staat de wekker op kwart voor vijf. Om 10.45 uur loop ik richting start om mijn startkaart op te halen. Van Bas (de student waar ik het appartement van huur) mag ik deze week zijn fiets gebruiken en ondanks dat de fiets eigenlijk een beetje te hoog is voor mij en een stang heeft, is het toch wel lekkerder om te fietsen dan te lopen. Dat lopen komt morgen wel. Bij de Wedren koop ik een weekkaart om mijn fiets te stallen. Dat is wel handig, want dan weet je in ieder geval dat je een plekje hebt. Je ziet in de omgeving van de fietsenstalling overal fietsen tegen hekken staan, maar ik had iets gelezen dat de politie fietsen die zomaar langs de weg of tegen hekken staan zou weghalen. Trouwens het is niet mijn eigen fiets, dus daar moet ik wel zuinig op zijn.
Bij bureau 40-A staat een behoorlijke rij. Anders dan verleden jaar want toen kon ik zo doorlopen. Gelukkig gaat het best wel snel, want het zonnetje scheen al aardig op mijn bol en met dit soort weer zoek ik altijd de schaduw op. Na het ophalen van de startkaart word ik geroepen door mijn broer Kees, die ook net in diezelfde rij is aangesloten. Ook hij wist zich van het afgelopen jaar te herinneren dat het toen veel rustiger was. Het is eigenlijk best wel apart dat je in die enorme mensenmassa altijd weer een aantal bekenden ziet. Natuurlijk ken ik inmiddels al wat mensen daar, maar ik ontmoet die dag bijvoorbeeld ook een ex-collega (Bert) die ik al jaren niet meer had gezien. Hij liep met zijn vrouw te wandelen in de stad en daar heb ik nog even met hen staan kletsen. Op advies van Hetty ben ik bij de apotheek naar binnen gestapt en heb daar wat spulletjes gehaald voor die plekken die ik op mijn been heb. Hopelijk plakt de tape die ik nu heb beter dan de vorige, want met dit weer gaat het broeien en laat de tape steeds los. Om meteen maar even op een ander onderwerp over te gaan: bij V&D eet ik tussen de middag een heerlijk bruin broodje met kruidenkaas en ik neem er een gezonde vruchtenshake bij. Ze hebben daar altijd van die lekkere verse dingen, heerlijk!!
WSDanyellEnMaarten2Om 14.00 uur heb ik met de leden van het walkers4walkers forum afgesproken bij de Wedren, bij de beeldjes, achterop het grasveld. Wel leuk hoor zo'n ontmoeting, want je kent de mensen alleen maar van Internet en doordat de meesten van ons een blauw T-shirt met de naam van het forum erop aan zouden trekken, heb ik er inmiddels al een paar herkend. Zoals je kunt zien was het er al snel een gezellige boel. Gideon, onze enige echte webmaster, was natuurlijk ook aanwezig. En waarom zit Jos op zo'n grote afvalbak? Dat was omdat dit een perfecte plek was om foto's te maken, want we moesten natuurlijk ook nog een groepsfoto hebben. Oh ja.... SUNNY! Gefeliciteerd met je verjaardag! Dat vergat ik helemaal ondanks de overduidelijke verjaardagshoed met kaarsjes! Sunny is ook lid van het forum en als je dan op zo'n dag als vandaag jarig bent dan heb je het druk. Ze deelt geplastificeerde kaartjes aan ons uit en vraagt of we die op onze rugzakken willen spelden. Natuurlijk doe ik dat. Het is voor een goed doel, namelijk voor KWF Kankerbestrijding. Er staat op: SMS Chica naar 3553 en doneer 1,50 Euro voor dit goede doel. De groep die zich inmiddels heeft verzameld bij de beeldjes iss best wel groot en naarmate de tijd vordert, wordt die steeds groter. Hoeveel groepsfoto's er uiteindelijk zijn gemaakt weet ik niet, maar de mooiste is deze, de foto van Sunny.WSGroepsfotoSunny

IMG 3547MaandagLisanneLisanne (hier met haar vader Jan) doet zich tegoed aan een broodje beenham dat wel heel goed belegd is. Zij is dit jaar door SBS6 benaderd om samen met Marlien, haar wandelpartner, tijdens de 4daagse te worden gevolgd en geïnterviewd. Het wordt elke dag om 23.15 uur uitgezonden. Na de ontmoeting met de forumleden ben ik nog even naar haar en haar ouders (Jan en Marijke) gelopen. Het is natuurlijk wel handig als ik de gezichten ken van de verzorgers van hun team (waarvan Marijke er zelf één van is), want ik mag ook dit jaar weer gebruik maken van hun rustposten. Toppie, ik heb er zin in!!!! Kijken of ik morgenochtend als de wekker om 4.45 uur afgaat nog zo vrolijk ben. Na mijn dagboek voor maandag te hebben geschreven, het daarna naar het e-mailadres van 4daagse radio te hebben gestuurd en het ook nog via de telefoon te hebben ingesproken, ben ik met Cynthia de stad ingegaan om een hapje te eten. Zij is ook lid van het forum en zo heb je toch ineens een hoop vrienden erbij. In een zijstraatje middenin het centrum hebben we heerlijk gegeten. Eerst een salade en daarna een pasta, lekker veel koolhydraten, da's goed voor de spiertjes. Oh ja, vergeet ik bijna te vertellen..... Omdat ik natuurlijk helemaal niet gewend ben om te fietsen op een fiets met een stang (en een fiets waarvan het zadel eigenlijk ook wel een beetje te hoog stond) ben ik bij een stoplicht omgevallen....... kledderrrrrrrr...zo tegen Cynthia aan die gelukkig bleef staan. Wat deed ik namelijk, ik stapte af maar vergat van het zadel af te gaan en dan kon ik dus met mijn voeten nog net niet bij de grond. Slim hè... Fietsen 
Voor het naar bed gaan volgt het ritueel van alles klaarzetten voor morgen: de juiste kleding, een petje (dat ik vond in het tasje dat we allemaal kregen bij het ophalen van de startkaart) EHBO-spullen, iets lekkers voor onderweg en twee kleine flesjes drinken want de rest is allemaal te koop. Nog een paar uurtjes en we gaan er tegenaan. Om 21.00 uur lag ik al in mijn bedje, met een knallende koppijn. Hopen dat het morgen over is. Oh ja.... vergeet ik nog te vertellen... ik heb gelukkig het raam open kunnen krijgen, heel makkelijk zelfs. Pff... terwijl ik gisteren zo zat te vechten met die sluiting.

Dinsdag 19 juli 2005
WSFietsenstalling DanyellDe fiets stallen duurt vanmorgen wat langer, want het is poepiedruk en natuurlijk moet er gecontroleerd worden of je een bonnetje aan je fiets hebt zitten als bewijs van betaling. Vanmorgen om 4.45 uur ging de wekker en precies een uur later stond ik buiten en kon op mijn geleende fiets naar de start. Van alle kanten komen de wandelaars, lopend, fietsend en sommigen nog met de auto, maar of ze die nog ergens kwijt kunnen. Precies om 6.00 uur sta ik in de rij en al gauw zie ik op een spandoek staan dat je je magneetkaart in de hand moet houden. Bloem1eDagBrandweerBeuningenFotoOh ja, geen knippen vandaag bij de start, maar scannen. Kijk, zo gaat dat! Hier is Bloem (Gila) aan de beurt. Ondanks dat de rij me net zolang lijkt als anders, ben ik toch al in 20 minuten door de controle heen en kan ik gaan lopen. Het eerste stuk richting Waalbrug is altijd wel lekker, want de weg is breed en als het kan ga ik op het voetpad lopen, lekker in mijn eigen tempo, tot aan.... de brug, want dan wordt het ineens vol, voller en nog voller. Dat zal voor een aantal mensen een tegenvaller zijn geweest. Het pad naar beneden is afgesloten met een hek en er staat zelfs een diender voor!! Aan wie hebben we dat te danken??? De route door Lent is inmiddels alweer 10 jaar anders dan daarvoor i.v.m. de drukte. We lopen niet meer door het tunneltje, maar gaan een stuk verder, via de brug, over de weg en komen dan in dit steeds gezelliger wordende gedeelte van Lent. WSIMG 3548DinsdagochtendLentOok hier loop ik over de stoep en zie deze hond liggen die totaal niet geïnteresseerd is in al die wandelaars en er dus met zijn rug naartoe ligt... hahahaha.... De mensen maken er een gezellige boel van voor de wandelaars en er zijn overal versieringen. Bij het ene huis staat de muziek nog harder dan bij het andere, met natuurlijk de geluidsboxen in de tuin, vlak langs de weg. Niet veel later hoor ik een stem vlak achter me die ik ook weleens hoor als ik thuis in de tuin zit, mijn buurman dus. WSIMG 3550DinsdagRijenBijDeToilettenIk kijk om en ja hoor, hij is het! .Lachen zeg dat je mekaar in zo'n enorme groep wandelaars toch tegenkomt. Even een foto maken, want de vrouw die met hem meeloopt moest naar de wc en er staat daar een enorme rij. Dat is altijd leuk voor een plaatje. Het valt me trouwens op dat de rijen bij de wc's dit jaar veel langer zijn dan vorig jaar. Elke keer als ik langs die rijen loop besluit ik om door te lopen. Ik houd het nog wel even op. Maar dat duurt en dat duurt, het blijft druk. Als snel loopt het wandellegioen door Bemmel. Het is trouwens lekker weer, niet te warm, niet te koud, dit gaat een heerlijk eerste dagje worden. Vlak voor Elst, het is inmiddels net 9.00 uur geweest, zit in een bocht de eerste rustpost voor mij. Van Marijke, de moeder van Lisanne, hoor ik dat er al het een en ander is uitgezonden op SBS6 van Lisanne en Marlien (haar medewandelaarster en tevens a.s. schoonzus). Helaas kan ik dat niet zien, want de uitzending is pas om 23.15 uur en dan ben ik hopelijk al in dromenland. Ik krijg koffie, een broodje en voor ik wegga nog een banaan en een flesje drinken voor onderweg. Heerlijk, wat een verzorging!!! Omdat ik last heb van mijn "oorlogswond", zo zal ik het maar noemen, blijf ik niet lang zitten en na 15 minuten loop ik alweer door richting Elst. Even voor tienen kom ik Elst binnenlopen, maar ik moet nog even wachten met doorlopen richting centrum want er komt net een trein aan. Wat een mensenmassa meteen zeg in die twee minuten dat we moeten wachten. Wat wel lekker is dat je daarna wat ruimte voor je hebt en even je eigen tempo kunt lopen voor je je weer in die massa stort.Net over de brug bij Alverna, stop ik voor de tweede keer en ook daar word ik weer goed verzorgd. Ik krijg een lekker soepje. Ik houd niet zo van verse soep, maar zo'n cuppa soup gaat er atijd wel in. Ook krijg ik weer een flesje drinken mee voor onderweg. Om 11.30 uur ben ik al bij Oosterhout en daar is een grote militaire rustplaats. Er staan geen bordjes "WC" langs de weg, maar ik weet dat die er wel zijn en het wordt nu toch wel tijd voor een sanitaire stop. Ik doe even een beetje aan rekken en strekken, terwijl ik intussen gewoon rustig doorloop en ja hoor, daar zijn ze, hele rijen wc's, maar geen rijen mensen.  Jippie!!! Gauw dus het veld op en ik kan meteen zo'n hokje induiken. Niet te lang, want ik krijg het altijd Spaans benauwd in zo'n kleine ruimte en kom dan met het zweet op mijn neus er weer uit. Meteen om de hoek zijn een paar kranen en daar kan ik even het zweet en al het zout van mijn gezicht wassen en mijn handen en armen afspoelen. Voor ik weer ga lopen stop ik ook mijn zakdoek even onder de kraan en leg die dan druipnat in mijn nek. Heerlijk is dat!
4daagse2005Dag1Net als in voorgaande jaren is fotozaak Modern op de eerste dag present en maakt duizenden foto's. Als je goed oplet (en een goed geheugen hebt) is het makkelijk om later je foto terug te vinden, omdat ze het nummer roepen van het filmpje waar ze op dat moment foto's mee aan het maken zijn. Als je dat niet hebt onthouden kan je de foto ook nog vinden door op de tijd te letten dat je daar liep. Waarom de man naast mij niet in beeld wilde komen... ik heb geen idee, misschien had hij zich wel bij zijn baas ziek gemeld....
KoekenWaar we dit kregen weet ik niet meer, maar ik weet nog wel dat de straten erna wat glibberig werden van de wandelaars die het niet lekker vonden en het dus gewoon op straat gooiden. Oké... het was een beetje droog, maar ik vond het best wel lekker. Toen door Lent, maar eerst nog de dijk op, dat lange stuk waar het altijd zo druk is. Maar deze keer vond ik dat wel meevallen. In Lent is het ook altijd heel gezellig en eigenlijk zou ik daar gewoon even moeten gaan zitten, maar nee.... eerst nog die brug over. Om 13.50 uur was ik bij de finish en daar werd ik opgewacht door twee collegae. De startkaart voor de volgende dag was snel opgehaald en na een glas verse jus d'orange te hebben gedronken voor de dagelijkse vitamientjes, ben ik met hen nog even het centrum ingegaan voor een kopje koffie en een lekkere tosti. Vorig jaar gingen ze met me mee naar het appartement, maar omdat ze het wel leuk vonden in het centrum zijn ze na de spullen die ze in de stad hadden gekocht in de auto te hebben gelegd weer teruggegaan naar het centrum. Ik ben eerst met mijn voeten lekker in een bak water gaan zitten en heb toen mijn verslag voor de website geschreven. Na nog even lekker te hebben gedoucht heb ik ze later weer ontmoet bij een pizzatent aan de St. Annastraat en daar hebben we een hapje gegeten. Omdat ik vroeg naar mijn bedje wilde, zijn we daarna de stad niet meer ingegaan.
Schade van vandaag: geen, behalve natuurlijk wat spierpijn. WiebeltenenWoensdag 20 juli 2005
En daar istie dan, de tweede dag en wat mij betreft de zwaarste dag. Net als gisteren blijf ik weer 'lekker' tot 4.45 uur op mijn bedje liggen en ga ik een uur later de deur uit om weer 15 minuten later aan te kunnen schuiven in de rij. Maar wat een drukte zeg!!! Ik sta veel verder naar achteren dan gisteren. Wat raar, want er waren toch bijna 2000 uitvallers gisteren??? Maar ja, je doet er niets aan en na voetje voor voetje richting start te zijn geschoven, klets ik wat mensen die in de rij staan en kan ik nu ook op het enorme scherm dat daar hangt de beelden zien van het interview met Lisanne. Leuk hoor!! Het wordt wel steeds donkerder en ik ben bang dat er zo een flinke bui aankomt, maar gelukkig blijft het bij een verdwaalde spetter. Vijf voor half zeven kan ik eindelijk weg en begin ik aan deze tweede etappe. Toen ik op de fiets naar de wedren was komen rijden, had ik al wandelaars gezien en voor mijn gevoel gingen ze eerder richting St. Annastraat dan anders. Nou... hoe die straten hier lopen weet ik niet, maar we gaan nu toch, net als anders, pas rechtsaf bij de straat waar het bakkertje altijd staat met zijn koffie en lekkere koeken. WSVierdaagse woe 20juli 05Ik loop daar zelf altijd voorbij, want ik heb altijd wat tijd nodig om mijn spieren los te lopen, dus om dan al te stoppen is niet zo'n goed plan. Het gaat trouwens wel lekker en ik heb weinig last van spierpijn. Wel heb ik het altijd snel erg warm en zoals je op de foto aan mijn glimmende koppie en mijn natte T-shirt kunt zien, loop ik al snel stevig te transpireren. Als we eindelijk Nijmegen uitgaan lopen we over een brug en gaan dan rechtsaf een pad op. Net als in voorgaande jaren is het daar heel druk en stoffig, maar dit jaar wordt het pad nog eens gehalveerd omdat er net twee bussen van de grote rustplaats af komen die vol zitten met uitvallers. Potverrrrr.... wat zullen die balen! WSDanyellBrugAlverna
En hier dan de "brug" die in het nieuws is gekomen omdat hij elk jaar door de ondernemingsvereniging van Alverna wordt gemaakt, maar dit jaar wilde de gemeente er geld voor hebben. Nou.... daar was geen potje voor, het kost al heel wat geld om hem te maken, dus waarschijnlijk zien we deze brug volgend jaar niet meer. Helaas... icon sad
Door het bos lopen we door naar Alverna en net buiten Alverna, we lopen dan al een stukje door Wychen, was mijn eerste rust van vandaag. WSIMG 3553WoensdagEersteRust
Links op de foto Marijke en rechts.... ook Marijke Ditt is precies op de plek waar de splitsing is met de 30km lopers. Net als gisteren krijg ik weer koffie, een broodje, een banaan en een flesje drinken voor onderweg. Ik aarzel of ik wel of nietmijn sokken zal verwisselen, want er zit iets niet helemaal lekker bij mijn kleine teen, maar ik besluit niet te kijken en gewoon weer door te gaan. Terwijl ik daar zit krijg ik een sms'je van Maarten van het wandelforum. Hij vertelt dat hij in de regen loopt. Ik antwoord dat ik van harte hoop dat alles er daar uit gaat vallen en iemand die naast me zit zegt meteen: "wat ben jij gemeen!" Maar Maarten lacht erom en antwoordt dat hij het van mij wel kan hebben. Ik loop net in een hele lange colonne van wandelaars, waarvan de snelheid zo rond de 5km zit, als hij weer een berichtje stuurt met de mededeling dat hij op de plek is waar de 50km en de 40km weer bij elkaar komen. Omdat ik bang ben om tijdens het maken van een berichtje iemand op zijn hakken te trappen, antwoord ik heel kort: "ik nog niet!" Ongeveer 25 minuten later ben ik er wel en vlak daarna loop ik Wijchen in. Wat een drukte weer! Wel gezellig, maar het is erg hinderlijk als mensen ineens voor je voeten springen om een snoepje aan te pakken van kinderen. Je breekt zowat je nek!
VierdaagseNijmegen 7851EllyDeze foto vond ik op Internet. De man die voorop loopt kijkt niet zo vrolijk, maar ik loop een paar rijen naar achteren en kijk wel vrolijk om me heen. Maar dan begint het ineens te regenen en niet zo'n klein beetje ook! De eerste regenjassen en paraplu's komen tevoorschijn en ik haal die van mij ook uit mijn rugzak. Het loopt niet bepaald gemakkelijk met zo'n plu, zeker niet met de harde wind die er staat en hij waait dan ook verschillende keren binnenstebuiten. Gelukkig is het maar een klein pluutje en is hij makkelijk weer terug te vouwen, maar ik ben blij dat het zo'n 20 minuten later ophoudt met regenen. Het zonnetje komt zelfs tevoorschijn en ik heb het al snel weer lekker warm. ViaMijnAlbumFinlandFinland is natuurlijk ook weer van de partij en ik zie een paar bekenden. Deze foto vond ik ook op Internet.
In Beuningen heb ik mijn tweede rust. Wel loop ik weer uit te kijken naar een wc, want net als gisteren ben ik nog niet geweest en begint de nood hoger te worden. Eerst nog maar even zitten en me weer lekker laten verwennen. Bo, de blonde Labrador van Lisanne, is er ook en begroet me dolenthousiast. Even stoeien, want ik mis Jessy mijn eigen hond best wel deze week. Net als vorig jaar verwissel ik voor die laatste kilometers mijn wandelschoenen voor mijn sandalen. Ze lopen heerlijk, ze zijn lekker luchtig, wat anti-warmte-uitslag is, en het enige waar ik op moet letten is dat ik, als ik ga inhalen aan de zijkant niet door het zand loop. Net als ik weer overeind kom, komt het team van politie Haaglanden langs en zeg ik er snel even een paar gedag. Jullie lopen goed hoor!! Deze foto vond ik trouwens ook op Internet en deze jongedame is iemand van politie Haaglanden die ik niet persoonlijk ken. Dat is ook wat, heb je nog last van je pols ook!!! En dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar een wc, maar ik zie dan dat de 1e zo'n 100 meter van de weg af is en bij de 2e en 3e staan weer hele rijen. Doorlopen maar weer, maar het loopt niet echt lekker. En dan. ja hoor, ik ben net over een brug Nijmegen ingelopen..... en daar staan ze. Hele rijen van die speciale gratis Edet wc's en...  er staat geen rij! Blij 1 Wat ook heel fijn is, de zon is ook al een poosje weg en als er iets is dat ik erg vind, dan is dat in zo'n kleine wc zitten waar de zon lekker op staat te branden. Alhoewel zitten, het is meer hangen boven de bril, want het is allemaal niet even schoon en daar zal ik ook maar niet verder over uitweiden.
En dan nog het laatste stuk. Het valt me eigenlijk best wel mee dit jaar. Het lijkt wel of de mensen die daar wonen er heel erg hun best voor doen om positief in het nieuws te komen en wat mij betreft is ze dat ook goed gelukt. WSIMG 3555WoensdagDeVanWelderenstraatOok het laatste stuk door het centrum is weer berengezellig en ik vind het ook niet erg dat het stapvoets gaat. Later hoor ik dat er een uur later behoorlijke opstoppingen zijn geweest en er zelfs stemmen zijn opgegaan om dit stuk uit de route te halen. Dat zal toch niet!!!! Ze maken er altijd een feestje van en dat het zo druk werd dat de mensen niet meer door konden lopen kwam alleen maar omdat er een optreden was met de een of andere "bekende" zanger...... pffff..... ik had er nog nooit van gehoord, maar ja... dat zegt natuurlijk niets over die zanger. Kijk eens op de foto, dat was ook in die straat. Leuk toch!!!
Vijf voor half drie meld ik me af, precies 8 uur na mijn vertrek en ik ben zelf zeer tevreden over deze dag. Eerst mijn glaasje verse jus d'orange en daarna loop ik nog even naar de verzamelplek van de mensen van het W4Wforum. Daar nog gezellig zitten kletsen en met een scheef oog gekeken naar de fitnessact die werd opgevoerd. Dansendag2Wat mensen allemaal nog kunnen na zo'n dag als de juiste personen op het podium staan, dat is gewoon onvoorstelbaar. Springen, zwaaien, benen hoog enz. en dat alles op de maat van een lekker oppeppend muziekje. Toen ik die kant opliep was het net afgelopen. Gelukkig maar, want stel je voor dat ik met mijn gekke kop nog mee was gaan doen na bijna een uur te hebben gezeten. Volgens mij kan dat nooit goed zijn voor de spieren.
In het appartement doe ik mijn sokken uit en spot ik op die kleine teen toch een klein blaartje. Eerst nog maar even doorprikken, want dat kan ik zelf nog wel.

Donderdag 21 juli 2005

Voor de zekerheid doe ik vandaag tape om mijn kleine teen. Ondanks dat ik gisteren dat iniminie kleine blaartje heb doorgeprikt, is die teen best wel gevoelig en als ik mijn schoen probeer aan te trekken ga ik even door de grond. Dat past nooit!! Die kleine teen kan er niet meer bij!! Maar het moet wel, dus even de tanden op mekaar en persen met die teen. Shit zeg, dat doet pijn en dan moet ik nog gaan lopen ook vandaag. Meteen schakel ik over op wat ik altijd bij anderen doe om ze op te peppen. Het is 'maar' mijn kleine teen en verder mag ik niet klagen. Hoppa, spullen inpakken en wegwezen.
Op de een of andere manier gaat alles wat sneller vanmorgen en kan ik om 5.45 uur al aansluiten in de rij. Dat levert niet veel tijdwinst op, want mijn kaart wordt om 6.15 uur pas gescanned. Eerst nog even mijn jas uit en in mijn rugzak proppen. Die heb ik toch maar even aangetrokken vanmorgen toen ik op de fiets stapte, want het was best wel fris, maar als ik eenmaal ga lopen heb ik het natuurlijk zo weer warm. Ik loop nog maar net of ik hoor mijn naam al roepen. Het is Ron, van het wandelforum, en ik loop een behoorlijk stuk met hem op. We hebben ongeveer hetzelfde tempo, dus dat gaat goed. Tussendoor krijg ik nog een sms'je van Danyell, of ik nu wel snel weg was. Ik vind het moeilijk om tijdens het lopen berichtjes te sturen, maar iedereen schijnt daar heel handig in te zijn. Als we linksaf gaan en op een weg komen tussen velden door, raak ik Ron in de drukte kwijt. Het is heel lastig om bij mekaar te blijven als je inhaalt, omdat inhalen vaak in de zijkant gebeurt en je moet uitkijken dat je je enkel niet verzwikt. Inmiddels heb ik een behoorlijke aandrang.... ik moet nodig naar de wc!!! We lopen net door een nieuwbouwwijk en ik mag gelukkig bij mensen die langs de weg staan te kijken gebruik maken van hun wc. Wat een luxe is dat zeg! Zo'n doodgewoon bezoek aan de wc zou je zeggen, maar het is toch even heerlijk.... ....... aahhhhhhhh..... PlassenBertKijk, voor die mannen is het een heel ander verhaal. Ook al werd er nadrukkelijk verteld dat je gediskwalificeerd kon worden voor wildplassen, wordt er nog steeds "wild" geplast. Er zijn voor vrouwen plastuitjes in omloop, maar ik heb nog geen ene keer een vrouw zo makkelijk zien staan plassen. We zijn al een behoorlijk eind onderweg, al zo'n twee uur lopen, maar ik blijf last houden van die k** kleine teen. Ik probeer mijn gedachten te verzetten, maar dat lukt niet zo goed en ik probeer me daarom te concentreren op 'gewoon' blijven lopen, want het risico van anders gaan lopen om de teen te ontzien kan weer zorgen voor andere problemen. In Mook heb ik mijn eerste rust en omdat het me beter lijkt om niet te lang te blijven zitten, loop ik na 10 minuten alweer door. Niet veel verder voel ik ineens iets vreemds in mijn schoen. Ik loop nog even door, maar er zit gewoon iets in die schoen, dus besluit ik om even te stoppen. We lopen net langs het water en er is plek zat op het grasveld, dus schoen uit.... niets, sok uit... ha.... dat is de tape die ik vanmorgen zo netjes om mijn kleine teen heb gedaan. Omdat mijn voeten altijd vochtig worden tijdens het lopen, is de tape losgegaan. Dan maar geen tape en voorzichtig doe ik mijn sok en schoen weer aan. Net voor ik wil gaan lopen krijg ik een berichtje van Lisanne. Hoe het met me gaat en waar ik ben. Bellen gaat makkelijker dan sms'en, dus ik bel haar even terug. Zij is inmiddels met haar vader al bij de oversteek van de weg bij Milsbeek. Dat is ongeveer een halfuur verder, dus ik zal ze voorlopig nog niet zien. Rustig aan weer beginnen, maar dat is geen probleem want het is weer druk. Al snel heb ik mijn tempo weer te pakken en ook voel ik mijn kleine teen wat minder. Het is trouwens heerlijk weer. Omdat de weersvoorspellingen voor vandaag niet zo goed waren heb ik mijn fototoestel niet meegenomen, maar dat had makkelijk gekunt. Alle foto's die je dus bij dag 3 ziet zijn 'eerlijk' gepikt van internet of wandelvriendjes. Deverfrissingdag3Zoals deze foto, van de verfrissing die hier aan alle wandelaars wordt uitgedeeld. Allemaal een appeltje, maar ik bedank vriendelijk. Dat komt eigenlijk door Karin, een vriendin van me, die ooit heeft gezegd dat je tijdens het sporten geen appels moet eten i.v.m. verzuring van de spieren. Of ik dat goed heb begrepen weet ik eigenlijk niet, want de appels worden bijna door iedereen gretig verorberd. Morgen gaat mijn fototoestel dus wel weer mee, al zal ik 'm voor de zekerheid in een plastic zak stoppen. En toen kwam Plasmolen en daarna de oversteek van de weg bij Milsbeek. Jeetje zeg, hier ook al zo'n drukte, net als vanmorgen bij de oversteek van de St. Annastraat. Het lijkt wel of ze de auto's wat langer laten doorrijden ten koste van ons, maar ja, die auto's moeten natuurlijk ook door. Het stuk dat we voorgaande jaren door Bredeweg lopen vond ik meestal saai, maar ook hier zie je steeds meer mensen. Ze moeten er gewoon aan wennen en niet alleen beseffen dat het wel leuk is om te kijken, maar ook dat de wandelaars er beter door gaan lopen, want je vergeet even je pijntjes. Groesbeek is als vanouds heel gezellig. Het begint ineens wel erg donker te worden en als het dan ook nog een keer hard begint te waaien houd ik mijn vingers gekruist. Ik hoop dat we het droog houden vandaag. Een postbode uit Wassenaar (mijn geboorteplaats) waar ik net mee oploop wijst naar de donkere lucht en ik zeg alleen maar: "ssjt.... niet zeggen, dan waait het misschien over".  Gelukkig gebeurt dat ook grotendeels. Wel blijft het waaien en valt er een hele lichte miezerregen, maar ik vind het niet de moeite om er mijn plu voor te pakken.. DSC09781Hier nog een controlepost, die van een grote afstand al te zien is door de banner over de weg. Op het laatste stukje door Groesbeek kom ik een groep Finse militairen tegen die normaal veel sneller loopt. Vandaag loop ik ze voorbij. Er zitten ongeveer 50% nieuwelingen in die groep en een paar daarvan hebben problemen. Op de Zevenheuvelenweg heb ik mijn tweede rust en daar zitten Lisanne en haar vader ook nog. Het waait behoorlijk en ik ben blij dat ik mijn jas bij me heb, zodat ik die even aan kan trekken. Na de rust loop ik het eerste stuk met hen mee. Lisanne en ik doen allebei rusitg aan vanwege de spiertjes. Het is tenslotte meteen bergopwaarts en zelfs van zo even zitten zijn ze toch al wat strammer. Vanaf de rust moeten we nog twee bulten over en daarna zien we Berg en Dal al liggen. De laatste loodjes!! 4D2005VoorbijBergEnDalIk loop daarna ook nog een stuk met Maarten en Suus op. Maarten wil nog even een eindsprintje trekken. Doe maar lekker jochie, dan doe ik het lekker rustig aan. Bij mensen die langs de weg zitten te kijken verwissel ik mijn schoenen voor sandalen en ik kreeg nog wat te drinken ook. Dat laatste stukje loop ik lekker relaxed door en geniet ik van alle toeschouwers. Dit is ook altijd een heel gezellig stuk. Heel veel publiek langs de weg en leuke muziek. Even over tweeen ben ik binnen, best wel weer netjes. Na het afmelden wil ik naar het grasveld lopen, maar ik word op de weg tegengehouden. Alles wordt vrijgehouden voor de lopers, nou ja zeg.... moet ik gan omlopen!! Ik heb al genoeg gelopen!! Na wat gedronken te hebben en de ervaringen van die dag te hebben uitgewisseld met leden van het forum en mijn broers Tinus en Henk, arriveert Ann Marie. Zij blijft slapen en zal me morgen bij de intocht opwachten. Richting fietsenstalling wacht me nog een verrassing..... er staan hekken!!!!???? Wat is dit nu weer voor onzin???? Moet ik nog een keer een heel stuk omlopen om de fiets te kunnen pakken!!!! Ze moeten het met die veiligheid niet veel gekker maken, want dit is niet leuk meer. Nog één dag!!

Vrijdag 22 juli 2005
Net als gisteren heb ik grote moeite mijn kleine teen in de schoen te proppen en Ann marie, die gisteren naar Nijmegen is gekomen, zit me aan te kijken met een gezicht van : hoe ga je dat doen vandaag?  Nou gewoon, net als gisteren, starten en lopen en finishen en wat er tussenin gebeurt dat zien we dan wel weer.
WSIMG 3557VrijdagochtendIk ben nog maar net gestart of ik kom Lisanne en Marlien tegen (de SBS6 meiden die deze week worden gevolgd) en ik loop de rest van de dag tot vlak voor de St. Annastraat met ze mee. Ook kom ik er gelukkig al snel achter dat ik vergeten ben mijn medaille op te doen, wat ik altijd op die 4e dag doe. Gauw Ann Marie even bellen, want die gaat vandaag een stukje met ons meelopen en ik vraag haar of ze de medaille mee wil nemen. Net voor het spoor, bij het benzinestation, staat ze ons op te wachten en maakt een foto van ons drieën. Natuurlijk had ze ook haar stok meegenomen met Boris. Dat zou voor mij weer een makkelijk herkenningspunt zijn als ik vanmiddag op de St. Annastraat loop en zij dat laatste stuk weer met me mee gaat lopen naar de finish. LuktHet
Kijk, daar moet ie komen..... op mijn Smiley die heen en weer bungelt op mijn rugzak. Lukt het Ann Marie??? Voor we bij de St. Annastraat kwamen zien we Jan lopen, de vader van Lisanne. Ann Marie haakt net voorbij Heumensoord af en wij lopen met z'n vieren verder. Ondanks dat het nog best wel druk is, kunnen we hele stukken lekker doorlopen en zijn we om 9.00 uur bij onze 1e rust in Overasselt. Vanaf het moment dat we zijn gestart was het al bewolkt en er waaide een fris windje, dus lang blijven zitten is geen optie. Lisanne heeft last van haar achillespees die na een rust weer voorzichtig moet worden opgewarmd en ik voel mijn kleine teentje na zo'n rust ook wel weer heel goed. Als twee kreupelen gaan we weer van start, maar na zo'n 15 minuten gaat het dan gelukkig wel weer. Ik heb wel een pijnstiller ingenomen en dat werkt goed, Dat had ik misschien veel eerder moeten doen, maar ja, ik denk altijd het gaat wel over. Na Overasselt lopen we richting Linden, het dorpje waar het altijd heel gezellig is, omdat iedereen daar meedoet aan een bepaald thema en deze keer is dat: "Landen", maar eerst moeten we nog de dijk op richting brug en intussen gaat de miezer over in een wat stevigere bui, dus worden de parapluus en regenjassen weer tevoorschijn gehaald. Het wi wel lastig lopenmet die parapluus omdat het op de dijk druk is en je moet goed uitkijken voor de andere wandelaars. Voor de brug hebben we een korte 2e rust. Het regent echter nog en ondanks dat er een zeil is gespannen om dat een beetje tegen te houden zitten we niet zo lekker als anders. Daarom blijven we maar heel even zitten en gaan we weer snel door. Op de brug krijgen Lisanne en Marlien te horen dat ze in Linden weer een intervieuw  hebben en dat ze rechts moeten blijven lopen om meteen goed in beeld te komen. MijnAlbumSDSWachtenOpLisanneEnMarlienkleinDaar staan ze dan, het wachten is op Lisanne en Marlien. Wel leuk om het zo een keer een dagje mee te maken. Die meiden worden natuurlijk overal herkend en je hoort de mensen zeg: "dat zijn die dames van SBS6" en de mensen vinden het dan heel leuk om ze te zien. Lisanne en Marlien genieten er ook van en ondanks dat ze het allebei niet makkelijk hebben,  blijven ze goed doorlopen. Linden is weer heel gezellig en het is eigenlijk jammer dat het plaatsje niet groter is. Het thema voor dit jaar is verschillende landen en dit is........ driemaal raden!!!!! WSDanyellNederlandInLindenDeze foto heb ik van de site
van Danyell gepikt,  www.danyell.nl .
KoekhappenInLindenLisanne stopte even later nog een keer om mee te doen aan het oerhollandse spelletje koekhappen.
AustralieInLindenBrandweerBeuningenFotoEen stukje verder zagen we nog klein stukje Australië in Linden (foto van de site van de brandweer van Beuningen). Van Linden naar Beers is maar een klein stukje, maar toch was daar alweer een rust gepland, alleen... we konden het niet vinden. Het regende, het was druk en we wisten niet precies waar het was. De enige optie was nu om door te lopen naar Cuyk en daar nog een stop in te lassen. Dat viel wel tegen natuurlijk als je erop rekent om even te stoppen, maar van de andere kant waren we nu al om 12.00 uur in Cuyk, waardoor het in het centrum en op de pontonbrug nog niet zo druk was. Aan de overkant lopen we het grote veld op en we maken daar dankbaar gebruik van de wc's. Er staan weer hele rijen er en we hoeven niet te wachten. En dan het laatste stuk. Door Mook, Molenhoek, Malden. Omdat er diverse familieleden en bekenden langs de kant staan van ons allemaal loop ik op een gegeven moment door richting McDonalds....... en daar komt dan in de verte ineens het spandoek over de weg in beeld. Contróóóóóle!! De laatste, oftewel dit is eigenlijk de finishknip........ Jippieeee... klappen ik heb het weer gehaald... nummertje 24 komt op mijn medaille!
En hierna volgt dan de intocht over de St. Annastraat. Dat is iets dat je gewoon over je heen moet laten gaan. Het is dan onmogelijk om een beetje door te lopen. Het publiek staat niet alleen langs de weg, maar ze staan en zitten overal, zelfs op de daken!! Lachen!! WSSunnyAnnastraatDeze foto is van Sunny. Ondanks dat ik dus al om 12.00 uur in Cuyk was, kom ik pas om 15.30 uur binnen. Verschrikkelijk moe, maar toch wel weer met een heel goed gevoel. Ik heb het gehaald! klappenWSIMG 3706Nummer24

4daagse2005FinishVerschrikkelijk moe, maar voldaan..... samen met Ann Marie op de foto vlak voor de finish. Net als vorig jaar lopen Ann Marie en ik vanaf de finish terug naar de tribunes, alleen het valt deze keer niet mee om erop te komen. Alle ingangen naar de tribunes worden bewaakt en je mag er wel uit (er waren dus een heleboel lege plaatsen) maar zonder kaart kom je er niet in!! Jaaaa....... doeiiiiiiii......... Dat kan natuurlijk niet, al die wandelaars die nog moeten komen lopen langs halflege tribunes. Het kost wat moeite, maar via de achterkant klimmen we tussen de balken door en nadat Ann Marie me voorgaat en mijn spullen heeft aangepakt, klim ik op de houten bank en zit dan achterstevoren naar de mensen op de tribune te kijken. Halloooo peopletjes.... lachen.... en maar gauw omdraaien, zodat ik met mijn gezicht naar de wandelaars kom te zitten. Tot ongeveer 17.15 uur blijven we daar zitten en we hebben in ieder geval (wat bekenden betreft) Geertje nog voorbij zien komen, Politie Haaglanden en de groep uit Finland. Daarna zijn we bij de finish gaan staan om de allerlaatsten letterlijk over de streep zien kruipen. Er wordt door sommigen een hele show opgevoerd en het publiek geniet ervan. WSIMG 3562VrijdagTegenZessenKijk, als je dat nog kan, dan heb je in ieder geval niet al je energie verbruikt. En wie hebben we daar??? WSIMG 3563VrijdagChrisChris met zijn allergrootste supporter!!!
Heeee hallo!!!! SBS6 was nog druk aan het filmen een paar minuten voor zessen. Kom op!!! Je kan het!!!! Nog een paar metertjes........ Jeetje zeg, sommigen maken het wel heel erg spannend!!

En dan....... ineens is het afgelopen, we hoeven niet meer te wandelen, we mogen morgen uitslapen..... maar eerst nog even feesten!!!! Voor ik uiteindelijk mijn bedje induik heb ik het verslag van de 4e dag op de website van de 4daagseradio staan. Volgend jaar, bij leven en welzijn, ga ik voor de 25e keer. Tot dan is het afwachten wat de organisatie gaat doen met de grote aantallen mensen die willen meelopen. WSIMG 3567Barometer

Nog even de cijfers van 2005. Vooral het aantal uitvallers op de eerste dag was veel hoger dan anders. Waren dat misschien wandelaars die hun plaats voor volgend jaar zeker wilden stellen en dit jaar eigenlijk niet mee konden doen??

The day after..... zaterdag...... Eindelijk thuis!!! En dan is er koffie!! Jessy vindt het cadeautje dat ik van Ria kreeg ook wel leuk. WSIMG 3572JessyMetBloem